Patiënteninformatie

Buiten werktijden is er voor spoedeisende hulp altijd een spoeddienst aanwezig in Enschede. Het nummer van de spoeddienst is  0537 920 040, de website https://tandartsposttwente.nl/ U dient behandelingen bij de spoedpost met PIN te betalen

Reconstructieve tandheelkunde

We spreken over reconstructieve tandheelkunde wanneer delen van het gebit verloren zijn gegaan en weer worden hersteld. Er kunnen bijvoorbeeld tanden zijn afgesleten door knarsen of nagelbijten, of er kan tandweefsel verloren zijn gegaan door cariës of ontstekingen. Ook andere vormen van slijtage zijn natuurlijk mogelijk. Door deze slijtage kunnen klachten ontstaan zoals pijn aan het gebit, of niet meer goed kunnen kauwen omdat uw tanden en kiezen niet meer goed op elkaar komen.
Reconstructieve tandheelkunde heeft als einddoel het weer esthetisch mooi maken van het gebit,  maar vooral het gebit weer de volle functionaliteit teruggeven.

Tandartsen Kuipers, Roelfsema en Jipping hebben de opleiding reconstructieve tandheelkunde gevolgd. Wekelijks is er een behandelagenda op de woensdagmiddag.

Lees hieronder verder als u meer informatie wilt over de behandeling.

Kinderen en de tandarts

Kinderen zijn in onze praktijk heel belangrijk, vanaf de eerste tandjes willen we eigenlijk het gebit al onder controle houden. Hiervoor werken we met de methode Gewoon Gaaf. Met deze methode, ontwikkeld door Ivoren Kruis, komen kinderen al op jonge leeftijd behalve bij de tandarts ook regelmatig bij de preventie-assistente, die door middel van extra controles en adviezen zorgt dat het gebit sterk blijft en er niet teveel, of liever nog, geen gaatjes ontstaan. Per kind zal het verschillen hoe vaak zo’n controle noodzakelijk is, afhankelijk van diverse oorzaken. Natuurlijk zijn ouders als eerste aangewezen om alle adviezen op te volgen, maar door regelmatig bezoek zal het kind snel zelf leren hoe het zijn gebit gezond kan houden.
Behandelingen bij kinderen worden altijd vergoed uit de zorgverzekering (met uitzondering van orthodontie en kroon- en brugwerk), dus geen kosten voor de ouders.

Pijnklachten

Bij ernstige pijnklachten kunt u ten alle tijde contact opnemen met onze praktijk. Tijdens openingstijden zullen wij ons uiterste best doen om u zo snel mogelijk een afspraak te geven. Buiten openingsuren hoort u een bandje waarop wordt aangegeven welk spoednummer u moet bellen om de dienstdoende tandarts te laten oproepen. 0537 920 040 Deze dienst is alleen bedoeld voor ernstige pijnklachten en bloedingen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Mondverzorging

Wie zijn gebit gezond wil houden, zal daar iets voor moeten doen. In de eerste plaats is het belangrijk dat het gebit goed schoon wordt gehouden, met name na de maaltijden. Twee keer per dag poetsen met fluoridehoudende tandpasta is het minste wat je kunt doen. Niet te hard poetsen met een medium of zachte tandenborstel. Dit kan namelijk terugtrekkend tandvlees voorkomen. De poetsbeurten kun je ondersteunen met bijvoorbeeld flossen, ragen en je mond spoelen met mondwater. Mocht je nu niet in de gelegenheid zijn om je tanden te poetsen, dan kun je ook suikervrije kauwgum nemen. Op die manier worden je tanden van buitenaf minder snel “ziek” gemaakt door bacteriën. Maar: kauwen op kauwgom vervangt nooit een echte poetsbeurt!

Daarnaast moeten de tanden van binnenuit gezond blijven door goede voedingsstoffen. Zo zijn bijvoorbeeld vitamines en kalk erg belangrijk voor het behoud van het gebit. Er lopen bloedvaten door je tandholte en je kaak bestaat uit been. Dus die hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als de andere bloedvaten en beenderen in je lichaam. Dat betekent dat je zoveel mogelijk gezond zou moeten eten, niet alleen voor een fit lichaam, maar ook voor een gezond en sterk gebit.

Ten slotte kan je lichamelijke gestel van invloed zijn op de toestand van je gebit. Als je zwanger bent kun je bijvoorbeeld sneller last hebben van bloedend tandvlees. Dit komt doordat je dan eerder overgevoelig bent voor de bacteriën die cariës veroorzaken door de hormonen die tijdens je zwangerschap vrijkomen. Ook in geval van ziekte en bij gebruik van medicijnen kan die slechtere lichamelijke conditie van invloed zijn op de gebitssituatie. Dus voor het gezond houden van je gebit is niet alleen poetsen belangrijk, maar ook het gezond houden van je gehele lichaam!

Implantologie

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese (klikgebit). Deze behandeling wordt ook wel implantaatoperatie genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen behandeling. De één-fase behandeling: Hierbij wordt het implantaat in één behandeling geplaatst. Het implantaat bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd. De twee-fasen behandeling: Bij deze behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Vervolgens wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase. Daarbij wordt op het ingegroeide implantaat een stift geplaatst (abutment genoemd). Na een aantal weken wordt op het abutment een kroon, brug of kunstgebit gezet. Dit is de meest voorkomende behandeling.

U kunt bij ons een afspraak maken voor een consult. Tijdens dit consult wordt gekeken of u in aanmerking komt voor implantaten en soms worden er foto’s gemaakt. Is dit het geval dan wordt u door ons verwezen naar één van de gespecialiseerde implantologen waar wij mee samenwerken.  Voor informatie kunt u bellen met onze praktijk 0546-825193

Tarieven en contracten

De praktijk van tandarts Kuipers heeft per 1-1-2023 contracten met CZ, Zilveren kruis, Ohra, Nationale Nederlanden en Menzis. Deze contracten gelden voor volledige prothese behandelingen.

De praktijk van tandarts Sana heeft per 1-1-2024 contracten met Menzis en Zilveren Kruis.

Op dit moment gelden de tarieven die u op onderstaande link vindt. 

https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-kosten-en-vergoedingen/tarieven-2023